Skip to main content

Als Michelle Obama en Amanda Gorman het zeggen ...

Michelle Obama en Amanda Gorman: twee sterke zwarte vrouwen, beiden met een bijzondere missie in het leven. En toch ook onzeker als ze voor een groep moeten spreken. Wat maakt dat van ze? Twee echte vrouwen van vlees en bloed, die net zoals jij en ik het niet gemakkelijk vinden om uit de comfortzone te komen! Maar ze doen het wel. Ze weten het, ze gaan er mee om, ze bereiden zich voor en oefenen!

Amanda Gorman, de 23-jarige poëet die wereldwijd indruk maakte met haar gedicht “The hill we climb” op de eedaflegging van Joe Biden en Kamala Harris ging in gesprek met Michelle Obama voor Time over welke rol kunst heeft in het activisme tot de druk die zwarte vrouwen ondervinden als ze in de spotlights staan. Dit is absoluut de moeite waard om te lezen. Je vindt het volledige interview hier terug.

Michelle Obama was net als mij en een groot deel van de wereld overrompeld door de kracht die Amanda Gorman uitstraalde tijdens haar optreden. Op haar vraag hoe ze zich daarop had voorbereid, antwoordt Amanda: “toen ik het gedicht schreef, dacht ik dat ik het elke dag zou oefenen tot aan de eedaflegging, maar het kwam er niet van door heel wat geregel errond. Mijn belangrijkste voorbereiding was me inleven in de emotionaliteit van het gedicht. En de nacht ervoor heb ik veel geoefend voor de spiegel”

Beide leading ladies herkennen het gevoel van “imposter sydrome” als ze voor een publiek moeten spreken. Ze vrezen dat ze ondanks hun kennis en kunde toch nog door te mand zullen vallen. Amanda Gorman had lang een spraakgebrek en het voelde aan als een zwakheid zo vertelt ze. Maar vandaag ziet ze het net als haar kracht. Om te kunnen communiceren begon ze immers te schrijven. En daarna vond de moed om haar geschreven woorden naar het podium te brengen.

Moed, durf, voorbereiding en oefening zijn ook voor Amanda Gorman en Michelle Obama de basisrecepten tot succesvol spreken. Ook voor jou!

Nele Lijnen

14 februari 2021